Varför denna webbplats om Dalskog?
Jo, det är en hyllning till mina rötter. På den här webbplatsen samlar jag diverse information om Dalskog. Eftersom jag inte bor i Dalskog, och inte har bott där på länge, har den här sajten alltmer kommit att handla om ortens och socknens historia.

Dalskog är ett stationssamhälle och en socken i Dalsland. Egentligen är det ett före detta stationssamhälle för stationen är nedlagd liksom så mycket annat. Faktum är att samhället är så litet att det officiellt inte räknas som tätort.
Det är väl inget att komma med, säger ni.
Kanske inte men på denna lilla ort finns det trevliga människor och vacker natur med omväxlande jordbruksmark, skogar, och sjöar med bra fiske. Dessutom finns det en stugby och camping, Omväxlande arrangeras Dalskogsdagen och Skogens Veteraner

I Dalskog finns av tradition ett stort motorintresse så här finns en motocrossbana, två naturreservat, kyrka med sevärda takmålningar, bystuga och bygdegård. Luften är frisk och det kommunala vattnet säljs som källvatten från ”Dalskog källa” nere i Europa.
Dalskog ligger ungefär mitt i Dalsland, en dryg mil väster om Mellerud, längs väg 166 mellan Dals Rostock och Bäckefors. Här är början på Skogsdal och i kanten till Kroppefjäll. Man passerar en markant klimatgräns när man lämnar Slättdal och åker uppför backarna vid Rostock cirka sju kilometer öster om Dalskog. På vintrarna är det ofta slask nedanför och snö ovanför backarna så i Dalskog brukar det vara antingen skidföre eller skridskois på sjöarna.
Från början är Dalskog namnet på den socken som järnvägsstationen kom att ligga i när Kornsjöbanan öppnades 1879.

Göteborg i januari 2023

Per-Olof Eliasson