Vinter i Motorcity Dalskog

Är det sparkföre så är det!

På lördagen 19 februari var det ett strålande väder i Dalskog. Vi, pappa Olle, Carina och jag, sparkade ner till Kabbosjön och hade med ved och tände en eld i grillkåtan vid badplatsen vid Socka.
Det var tio grader kallt, solsken och vindstilla. Det var knappast några spår i snön på isen när vi kom ner. Inte mycket folk ute, vi hade sällskap med Sten-Åke och Margaretha ner till sjön och så skymtade vi några människor ute på isen nere vid sundet mellan Rörnäsön och Kabboudden.
Annars var alla vi såg motorburna, motorintresset i Dalskog är uppenbarligen fortfarande på topp.
Ute på sjön rörde det sig en snöskoter och en fyrhjuling och sladdade runt. Sedan kom en kille i bil och undrade hur tjock isen var. För säkerhets skull tog han isborren och kollade innan han tog bilen ut och sladdade runt på isen. Sedan körde han upp på stranden innan han vände och ut på isen igen och försvann bort mot Källsvikenhållet, han kom inte tillbaka medan vi var kvar.
Sedan vrålade snöskotern från isen upp på vägen, det verkade sitta en högpotent mc-motor i den.

På söndag förmiddag åkte vi skidor på Korsgårdsgärdena. Härligt.

Nu hade vi fikat färdigt och det började kännas kallt, den lilla elden värmde inte så mycket så vi började dra oss hemåt.
Då mötte vi två killar utrustade med rep och snowboards som tänkte surfa bakom fyrhjulingen på sjön.
Men då hade vi börjat frysa och gick hemåt så tyvärr fick jag aldrig se hur det gick…
Dagen efter var det pimpling för sportlovslediga barn. Vi kom ner till sjön efteråt. Det syntes på spåren i snön att det varit mycket folk och det stod kvar ett par bilar på isen.

Improviserat fikabord i Grillkåtan. Två a-traktorer, ombyggda 740 tror jag, kom ned till sjön. Den ena a-traktorn stod stilla medan den andra sladdade runt på isen och ungdomarna turades om att åka med. Den a-traktorn syns som en prick långt borta.

Publicerad: 16 mars, 2011 i Djur och natur.
Kommentarer: –

Varg skjuten vid Teåker

I årets vargjakt fälldes den första vargen söndag den 16 januari, cirka kl. 11.50 i trakten av Teåker i Melleruds kommun.
– Det är troligen den alfahane som befunnit sig i Kroppefjäll – en stor varg som vägde 49,5 kg, säger Robert Andersson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.
På söndagsmorgonen hittades spår efter två vargar som rört sig på Kroppefjäll under natten. Flera jaktlag samarbetade och spårare på skidor fann till slut de två djuren, enligt Jaktjournalen samarbetade cirka 120 jägare.
De två vargarna splittrade sig och den ena sprang mot Färgelanda kommuns del av Kroppefjäll och den andra mot Teåker och sköts där. Efter skottet gick den ut på Teåkersjön och hittades död.
Skytten ska vara hemmahörande i Stockholm och var inbjuden till jakten i Dalsland.
Senare på söndagen påsköts en vargtik på Kroppefjäll i Färgelanda kommun. Den visade sig senare vara oskadd, det blod som påträffades var löpblod.
Västra Götaland har en total tilldelning på två vargar under årets jakt.

Uppdatering:
En vargtik på 38 kilo sköts vid Knä sjö norr om Bäckefors, cirka klocka 16.15 på lördag 5 februari. Man tror är att det tiken i Kroppefjällsreviret, den man sköt mot när jakten började i januari. Natten innan hade det snöat så jägarna kunde spåra tiken.
Källor: Länsstyrelsen, TTELA och Bohusläningen, GP och Jaktjournalen.

Den skjutna vargen vid Teåker. Foto: Jimmy Carlsson, Länsstyrelsen.

Publicerad: 17 januari, 2011 i Djur och natur.
Kommentarer: –

Par skadat i älgolycka

På förmiddagen söndag 15 augusti krockade en kvinna och en man, 63 respektive 65 år, med en älg på länsväg 166 vid Dalskog.

För att få loss paret fick Räddningstjänsten kapa bort taket på bilen. Paret som fördes i ambulans till Uddevalla lasarett och enligt en kommuniké från sjukhuset fick de lindriga skador. Enligt polisen blev bilen skrot.

Olyckan skedde strax väster om Dalskog, vid infarten till Halängen.

Jag passerade där strax före klockan tolv. Vägen var då avstängd och avspärrningarna orsakade långa köer. Olycksbilen hade intryckt vindruta och taket var öppnat som en konservburk. Räddningstjänsten spolade ren vägen och älgen låg i diket.

Källa: NWT på webben 2010-08-15

Publicerad: 16 augusti, 2010 i Djur och naturOlyckorVägar.
Kommentarer: –

Bygdegården har hemsida

Dalskogs bygdegård i Källhult har fått en hemsida. Helt OK sådan om jag får säga det själv, eftersom det är jag som har totat ihop den. Hittar du några fel på den så hojta till.
Hälsningar
Per-Olof

Publicerad: 7 juli, 2010 i Kultur.
Kommentarer: –

Öppen trädgård på Torpet

I år deltar Jolanta Larsson på Torpet i Trollungebyn i tidningen Lands Öppen Trädgård.

Så här här puffar Land för Torpets trädgård:

”Trädgård i levande lantbruk. Stor samling prydnadsgräs, iris och dagliljor. Rotäkta rosor, alpina växter, ovanliga träd och buskar, småväxta barrväxter, många rum och sittplatser. Växthus.
Se hemsida: www.torpetstradgard.se.”

Tidningen Land arrangerar för 17:e året i rad den landsomfattande trädgårdsdagen Öppen Trädgård, i år med 100 deltagande trädgårdar.

Publicerad: 23 juni, 2010 i Djur och naturFöretag.
Kommentarer: –

Midsommargudstjänst

Klockan 14 på midsommardagen hålls friluftsgudstjänst hemma hos Inger och Stig Larsson i Hallebäck. Det är skyltat från 166:an. Annonsen i Melleruds Nyheter uppmanar gudstjänstbesökarna att ta med kaffekorgen. Om det blir regn är man på logen.
Stig-Arne Jacobsson förrättar gudstjänsten.

Källa: MELLERUDS NYHETER ONSDAG 23 JUNI 2010

Publicerad: 23 juni, 2010 i Kyrka.
Kommentarer: –

Välta gravstenar

En av dagarna 17 eller 18 juni, eller natten däremellan, har någon eller några vält två gravstenar på den övre kyrkogården vid Dalskogs kyrka.
Vid samma tillfälle hade också en okänd person ritat ”djävulstecken” på tennisplanen i Dalskog.

Källa: MELLERUDS NYHETER ONSDAG 23 JUNI 2010

Publicerad: 23 juni, 2010 i BrottKyrka.
Kommentarer: –

Bygdegården får bidrag

Dalskogs Bygdegårdsförening får 95 000 kronor från Boverket för att rusta upp lokalerna.
En av förutsättningarna för det statliga bidraget är att kommunen bidrar med minst 30 procent av finansieringen och att föreningarna bidrar med minst 20 procent av kostnaden.
Men bidraget är ännu inte riktigt i hamn. För att kunna betala ut pengarna behöver Boverket tillskott i kassan från riksdag och regering innan årets slut.

Källa: Boverket

Publicerad: 14 juni, 2010 i Kultur.
Kommentarer: –

Dalskogsdagen 2010

Ja, det blir en Dalskogsdag också i år, den 24 juli. Roligt!
2007 och 2008 arrangerades Dalskogsdagen två år i rad och nu är det meningen att den ska återkomma vartannat år. Se Dalskogsdagens webbsida för mer information.

Publicerad: 17 april, 2010 i DalskogsdagenKultur.
Kommentarer: 1

Fucking Dalsland

Annons från DN Kultur 9/3 2010

Vad är detta, tänkte jag, när jag såg den här annonsen.
Vem är det som vill göra Dalsland sexigt? Och det på Kulturhuset i Stockholm.
Men så var det ju inte alls. Det var bara någon som ville slå ett slag för miljövänlig turism med korta resor, se här.
Och liksom för att understryka hur svårt det är att locka folk att semestra på hemmaplan gjorde de rubrik på det osexigaste de kunde tänka sig – Dalsland.
I och för sig är det inte så konstigt att stockholmarna tror att Dalsland är ett hopplöst fall. Landskapet syns ju mest i riksmedia när någon fabrik läggs ned. (Och förstås när det är översvämning.)
Fucking Dalsland, alltid i strykklass.
Göran Greider skrev för några år sedan boken Fucking Sverige. Den handlar inte alls om Dalsland utan om landsbygden i allmänhet, främst delar av Dalarna. Greider har många kloka iakttagelser och skriver som alltid mycket bra, så läs boken!

Publicerad: 17 april, 2010 i Dalsland.
Kommentarer: –

« Äldre inlägg

© 2011 Dalskog Webb – Inlägg (RSS) – Kommentarer (RSS) – Logga in
Byggd med WordPress | Tema av Andreas Viklund