Dalskog (Home)

Blandat

Fakta

Folk

Historia

Motor

Sök

 

He-grottan eller Jättestôva

Dalslands största grotta

Strax öster om Heden i Dalskog, eller Hea som det heter på lokalmål, ligger Dalslands största naturliga grotta, Jättestôva eller He-grottan. Den ligger i Rannebergets naturreservat.

Grottan är 14 meter djup och bortåt två meter både på höjden och bredden. Lämningar efter bortplockade stalaktiter syns på väggarna. Längst in slutar grottan i en rämna som verkar leda in i berget.

He-grottan, karta

Större karta som visar stigar till utsiktsplatser.


Enligt en berättelse skulle en hund ha släppts in där. Hunden kom inte tillbaka men dök efter några dagar upp i grottan vid Bore kulle i Ör.

I gången mellan de två grottorna ska två jättar ha mötts en gång för länge sedan. Gången var så smal att de två inte kunde komma förbi varandra, stället började de slåss. De slåss fortfarande och kommer att göra det tills någon änniska kan ta sig fram och kasta ett hårstrå mellan dem.

He-grottan har verkligen satt fantasin i rörelse. Det berättas att den som går förbi grottan kan få synen förvänd. En flicka som gick förbi nedanför berget mötte oväntat sin mor.

- Kommer I här? frågade flickan häpet.
Men mamman svarade inte. Plötsligt såg flickan att det är skogsfrun som strax slog ihop händerna tre gånger och så var hon försvunnen.

Naturen runt grottan är dramatisk med höga berg, branta stup och jätteblock. I närheten finns också fina utsiktsplatser. Här finns stigar som lämpar sig för strövtåg och enligt Edvard Mats har skolorna ofta naturstig i de här bergen.

(Källa: Edvard Matz: Sällsamheter i Bohuslän och Dalsland, Raben & Sjögren 1975, s 167-169)

Grottan är omnämnd i Sveriges Speleolog-Förbunds tidning Tidskriften Grottan nummer 2 årgång 1970/71 sidan 14 och nummer 2 årgång1977 sidan 9.

Sidan senast ändrad 21mars 2000

 

Upp

 

© 1998-2002 Per-Olof Eliasson, poe@poe.se