Main menu:


 

Fakta om Dalskog

På gamla Dalskog Webb hittar du fakta om Dalskog. Det kan vara svårt att hitta, men rotar du runt kan du hitta en hel del.

Sök på sidan

Kategorier

september 2021
M T O T F L S
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Länklista

Vandring från Källhult till Amerika

Efter sex kilometers vandring närmar sig några av deltagarna i Dalskogs tennisklubb och byalag första torpvandring målet bygdegården i Källhult. Foto: Mikael Hansson
Dalskogs tennisklubb och byalag arrangerade i helgen den första torpvandringen i Dalskog.
Vandringen började vid bygdegården i Källhult och gick ända till Amerika.

Trots hotande ruggväder samlades i lördags ett 20-tal unga och äldre för en vandring mellan torp och torpruiner i Dalskog.
Vi utgick från Dalskogs bygdegård i Källhult. Undertecknad berättade först lite om torp och torpare och visade sedan vägen till den första torpruinen, Zakristugan som ligger bara några hundra meter från bygdegården. Zakarias Jansson, som med sin familj bodde i stugan från 1890 till 1922, var Dalskogs mest berömde spelman.
Därefter gick vandringen längs den gamla kyrkvägen och uppför en brant backe till det forna torpet Bromyren under Kärr där mest en skylt och liten hög efter spismuren vittnar om de mödor som torparna haft.
Fem minuter bort hittade vi nästa torpruin, Hörnet. Den ligger i Båsaneskogen och omges av gedigna stenmurar upplagda av en torpare runt förra sekelskiftet.
Efter en promenad på 500 meter kom vi till Amerika i Myrevarv där torpstugan fortfarande står kvar.
Det berättas att för länge sedan bodde i stugan en man som tog ut flyttattest till Amerika. Flyttattesten kungjordes i kyrkan varje söndag. Tiden gick men mannen kom inte iväg, och till sist dog han utan ha emigrerat. Men då hade namnet Amerika fastnat på stället.
Efter en kort titt på gården Södra Båsane, där Torsten Lindblom berättade en del av sin släkthistoria, gick vandringen vidare till stugan Dalen, som först var ett torp och sedan ett litet hemman.
Via en mycket igenväxt stig nådde vi därefter dagens sista torpruin, Lövkas på Källhults marker, ett torp som troligen upphörde redan i mitten på 1890-talet.
Sedan följde en trevlig och lättgången skogspromenad tillbaka till bygdegården.
Där fikade vi och det blev helgmålsbön och efteråt hade vi en stunds eftersnack.
Deltagarna verkade överens om att det här kunde vi göra om. Förhoppningsvis blir det en fortsättning med en ny torpvandring i skogarna i Dalskog nästa år. (Publicerad i Melleruds Nyheter 18 maj 2017.)
Text: Per-Olof Eliasson Foto: Mikael Hansson

Torpvandring i Dalskog

Här i Zakristuga bodde Zakarias Jansson. Han var inte bara spelman, utan också skomakare, brevbärare, vaccinatör, auktionsutropare, torpare och nykterhetskämpe, berättar Per-Olof Eliasson för torpvandrarna. Foto: Josefin Eliasson